22 vuoden kokemus kelluvista laitureista
Tuotamme joka vuosi 4 500m kelluvia laitureita
18 asiantuntijaa työskentelee ja auttaa sinua
Top Marinen tuotteita myydään 22 maassa
Top Marine Laiturit www.topmarinelaiturit.fi info@topmarinelaiturit.fi +358 9 2316 1050

Laiturin ankkurointi onnistuneesti – veden syvyysmittaus vähentää pienvenesataman rakennuskustannuksia

Olemme rakentaneet kelluvia ponttoonilaitureita ja pienvenesatamia jo 20 vuoden ajan. Olemme huomanneet, että yksi haaste toistuu kerta toisensa jälkeen: pienvenesatamien suunnittelussa jäädään usein vaille tarkkaa dataa pohjan ja lähialueen syvyydestä. Tavoitteemme on, että laiturin ankkurointi sujuu onnistuneesti. Siitä syystä syvyysmittaus on usein tärkeä osa projektia.

Kyllä, vanhat syvyyskartat ja paikallisten kalastajien tarkka tuntemus alueen pohjan muodoista voivat olla avuksi. Usein näitä kahta ei kuitenkaan ole käytettävissä ja sen seurauksena projektin kokonaiskustannuksissa voi tulla yllätyksiä. Puutteet ja virheet syvyysmittauksessa voivat nostaa projektin kokonaiskustannuksia jopa 6%. 

Esimerkiksi, jos sataman kokonaiskustannus on 130 000€, voi syvyysmittauksesta johtuva virhe maksaa 6% eli jopa 7 800€.

Laiturin ankkurointi – miksi syvyyden kartoittaminen on niin tärkeää?

Kun uusi tai olemassa oleva projekti on suunnitteluvaiheessa, syvyysmittauksen avulla saatu data auttaa päätösten ja laskelmien tekemisessä muun muassa pohjapiirroksen ja ankkurointivalinnan osalta. Ankkurointitavan valinta taas vaikuttaa oleellisesti projektin budjetointiin.

Ankkurointi koostuu yleensä kolmesta osasta: betonipaino, kettinki ja sakkeli, jolla kettingit kiinnitetään ponttooniin. Jos veden syvyydestä ei ole tietoa tai se on puutteellista, on suuri todennäköisyys päätyä virheellisiin laskelmiin esimerkiksi kettinkien pituudessa.

Nyrkkisääntönä on, että kettingin pituuden tulisi olla viisi kertaa veden syvyyden verran. Esimerkiksi satamassa, jonka syvyys on keskimäärin 3 metriä, kettinkien pituuden tulisi olla 15 metriä.

Jos kuitenkin satama-altaan syvyys onkin laskelmoidun kolmen metrin sijaan 8–10 metriä, on 15 metrinen kettinki liian lyhyt toimiakseen asianmukaisella tavalla.

Mikä ratkaisuksi?

Yllä mainitun ongelman ratkaisemiseksi mittaamme syvyyden erikoislaitteella ja kartoitamme koko satama-alueen syvyyden ennen projektin suunnittelun aloittamista.

Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä vähennämme virheiden mahdollisuutta merkittävästi, minkä avulla projekti voidaan toteuttaa sovitussa aikataulussa ja budjetissa.

Miten veden syvyysmittaus toimii käytännössä?

Syvyysmittauksen prosessi on yksinkertainen, ja koostuu kolmesta osasta:

  1. Sataman suunnittelun yhteydessä voit ottaa yhteyttä meihin (yhteystiedot alla). Kartoitamme syvyysmittauksen tarpeet ja yksityiskohdat sekä sovimme aikataulun projektin toteuttamiselle.
  2. Sovittuna ajankohtana asiantuntijamme saapuu paikalle veneellä, jossa on tarvittava mittauslaitteisto. Satama-alue kartoitetaan veneen perässä vedettävän anturin avulla. Kartoitus kestää muutaman tunnin.
  3. Asiantuntijamme lataa anturin keräämän datan ja vahvistaa, että kaikki tiedot ovat kunnossa. Valmis syvyyskartta toimitetaan kahden päivän kuluessa.

Viimeisin projektimme: Vaherin venesatama

Osana Vaherin venesataman suunnitteluprosessia teimme syvyysmittauksen ja sen perusteella satama-altaan syvyyskartan. Alla havainnekuva valmiista syvyyskartasta.

Tämän jälkeen satamauudistuksen kokonaistoimittajana jatkoimme työtä tekemällä syvyyskartan avulla valmiin suunnitelman, minkä jälkeen hoidimme ponttoonien toimituksen ja asennuksen alusta loppuun. Tältä näyttää uudistettu Vaherin venesatama.

Mitä sanottavaa asiakkaallamme oli projektista?

“Valitsimme Top Marinen toteuttamaan projektimme tarjouskilpailun perusteella. Meillä oli jo viime vuodelta Vaherin laiturista ja asennuksesta kokemusta, ja se että tarjouskilpailussa valitsimme teidät, osoittautui hyväksi valinnaksi.

Kaikki asiat hoituivat ajallaan ja täsmällisesti, viivästymiset johtuivat meistä. Palvelu on ystävällistä, yhteydenpito helppoa, puheluihin ja viesteihin vastataan nopeasti. Myös asentajaporukalle kehuja palvelusta ja ammattitaitoisesta tekemisestä!

Kyllä, me suosittelemme Top Marinea aivan varmasti! Niin kuin viime vuonnakin, koko projektista jäi hyvä ja positiivinen mieli. Laatu on hyvää ja palvelu erinomaista!”

Satu Korpela

Jämsän kaupunki, Puutarhuri

Yhteenveto

Syvyysmittaus ja oikean syvyyden tunnistaminen on äärimmäisen tärkeää sataman rakentamisen ja suunnitelman toteutumisen, budjetin sekä aikataulussa pysymisen kannalta.

Mikäli suunnittelet uutta venesatamaa tai vanhan sataman kunnostusta, voit ottaa meihin yhteyttä, niin autamme sinua syvyysmittauksen toteuttamisessa.

Oliko artikkeli hyödyllinen ja miellyttävä?

Artikkeleita, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua

Miksi kannattaa valita Top Marine?

Huippulaatu
100 % tuotteen tuntemus
Palvelua, joka välittää
Turvallisuus ja ympäristönsuojelu
Ammattitaitoinen asennus
Kohtuullinen hinta
Toimitusnopeus
Standardointi
Asenne
Petri Grönlund Top Marine Laiturit OY +358404807878
Pyydä apua asiantuntijalta