Kun nykyinen kelluva ratkaisusi on nähnyt parhaat päivänsä, on aika tehdä sille jotain.
Kumman tavan arvelet olevan ympäristöystävällisempi:
- vanhan kelluvan ratkaisun korvaaminen uudella, kestävästi tuotetulla ponttonilla
- vai rikkoutuneiden ja kuluneiden osien vaihtamien ja siten kelluvan ponttonin korjaaminen?
Vaikka molemmat tavat edistävät kestävää kehitystä, on ympäristöystävällisin vaihtoehto yhdistää nämä kaksi. Miten tämä käytännössä tapahtuu?
Kun arvioimme kelluvan ratkaisun käyttöikää, tavoitteena on, että emme toteuta suoraviivaista tuota-kuluta-heitä pois -mallia. Sen sijaan ajattelemme asiaa kehänä, jossa yritämme vähentää syntyneiden jätteiden määrän nollaan prosessin jokaisessa vaiheessa, ja jos mahdollista, käyttää tai säilyttää nykyisiä osia.
Esimerkiksi:
- Jos sinulla on jo kelluva ratkaisu, arvioimme ensin sen kunnon ja mahdollisuuksien mukaan korjaamme ja päivitämme sitä. Toimitamme vaihdettavat osat kierrätykseen.
- Jos sinulla ei vielä ole kelluvaa ponttoonia tai osoittautuu tarkoituksenmukaiseksi vaihtaa ponttooni uuteen, pyrimme tekemään tämän jätettä tuottamatta. Esimerkiksi EPS-vaahtojäämät palautuvat toimittajalle kierrätykseen, teemme ankkurit jäännösbetonista ja niin edelleen.
Mikä on viestimme ydin?
Sinun ei aina tarvitse ostaa uutta kelluvaa ratkaisua. Uutta vastaavan lopputuloksen ja ulkonäön saavuttamiseksi voi riittää, että korjataan jo olemassa oleva ratkaisu. Säästät rahaa ja korjaus ei kuluta samalla tavoin vettä, sähköä ja raaka-aineita, kuin uuden rakentaminen.
Ja jos on syytä ostaa uusi kelluva ponttoni, kannattaa arvioida valmistajien tuotantoprosesseja ja asettaa etusijalle ne, joiden prosesseista on tehty mahdollisimman vähän jätettä tuottavia. Vain tällä tavoin edistät kestävän kehityksen mukaista tuotantoa ja ympäristönsuojelua.