Laiturin huolto-ohjeet takaavat ponttoonilaiturisi pitkän iän. Ponttoonilaiturit tarvitsevat hyvin vähän huoltoa, mutta se ei tarkoita, että voit vain unohtaa koko asian. Miksi näin on?
Siksi, että säännöllinen huolto takaa sen, että saat nauttia kelluvasta talostasi pitkään, ja kyse on vain alkuun pääsemisestä, sillä oikea huolto on niin helppoa, että jokainen pystyy siihen.
Seuraavaksi käymme läpi milloin ja mitä huoltotoimenpiteitä sinun pitää tehdä, jotta ponttoonilaituri pysyy uudenveroisena.
Huolla ponttoonilaiturit säännöllisesti
Suosituksemme on kahdesti vuodessa: keväällä ennen kauden alkua, ja syksyllä kauden päättyessä.
Laiturin huolto-ohjeet erilaisissa huoltotoimenpiteissä
Laiturin huolto-ohjeet opastavat miten pidät kunnossa ponttoonilaiturit, jotka ovat vedessä ympäri vuoden ja suurimman osan ajasta liikkeessä, katteeseen ja liitäntöjen kuntoon on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Vaatiiko myös betoniponttonilaituri huoltoa? Yleensä riittää kevyt pesu kerran vuodessa, ei muuta.
Huom.: Vaikka seuraavat ohjeet ovat suhteellisen yleisluontoisia ja sovellettavissa myös muiden valmistajien ponttoneihin, sinun on silti syytä noudattaa tuotteen mukana tulevia ohjeita, sillä niistä käy selkeästi ilmi miten ja mitä pitää minkäkin tietyn tuotteen kohdalla tarkistaa.
Betonikantinen ponttoonilaiturit
Betonikantisen laiturin huolto on erittäin helppoa: riittää kevyt pesu painepesurilla tai harjalla kerran vuodessa, ei muuta.
Puukantiset ponttoonilaiturit
Puukansi tarvitsee hieman enemmän panostusta, sillä tehtaalla tehty kyllästys suojaa puuta sieniltä ja tuholaisilta, mutta vain säännöllinen öljyäminen takaa suojan UV-säteilyltä.
Kannen ensihuolto
Laituriemme kannet valmistetaan käsitellystä männystä ja valmis tuote sisältää melkoisen määrän kosteutta. Tämän vuoksi suosittelemme, että annat laiturin olla auringossa jonkin aikaa, ennen kuin öljyät sen ensimmäisen kerran. Odota, kunnes kannen alkuperäinen vihertävä sävy on kadonnut ja pinta näyttää hieman haalistuneelta.
Levitä ensimmäisellä kerralla katteelle runsas kerros öljyä, kunnes puu kyllästyy jotta suojasta tulee riittävä.
Katteen vuosihuolto
Suosittelemme tekemään keväisin säännöllistä huoltoöljyämistä, tuore öljykerros suojaa puuta voimakkaalta auringonvalolta koko kesän ajan.
Toimi seuraavasti:
- puhdista irtolika laiturin pinnasta;
- pese kansi terassipesurilla. Erityisen hyvän tuloksen saat pesuaineella, joka sisältää natriumhydroksidia, sillä natriumhydroksidi avaa puun huokoset, jolloin öljy pääsee tunkeutumaan syvälle lautojen rakenteeseen. Levitä liuosta kerrallaan laudan koko pituudelta korkeintaan 3 m2 alueelle ja hiero lika irti tukevalla harjalla. Huuhtele sitten runsaalla vedellä.
- anna lautojen kuivua täysin.
- levitä öljyä katteelle, mieluiten koko laudan pituudelle, sillä tällöin lopputuloksesta tulee yhtenäinen ilman raitoja. Öljyn määrän on oltava riittävä puun kyllästämiseen. Poista ylimääräinen öljy puun pinnalta liinalla puolen tunnin jälkeen. Mikäli kansi näyttää kaipaavan lisää öljyä, voit toistaa käsittelyn.
Huomio: natriumhydroksidi on vahva emäs ja syövyttää ihoa. Noudata pesuaineen käyttöohjeita huolellisesti ja käytä tarvittavia suojavälineitä.
Huomio: painepesuria käytettäessä on varmistettava, että puun pinta ei vaurioidu. Liiallinen paine voi saada laudoituksen hajoamaan ja pilata katteen.
Kansi talvella
Huolellinen öljyäminen keväällä suojaa katetta veden ja jään tunkeutumiselta lautoihin talvikuukausina. Pienellä vaivalla saat siis nauttia työn hedelmistä pitkään.
Jos et käytä latiuria talvella, lumen poistamiselle ei oikeastaan ole varsinaista tarvetta. Jos käytät laituria, on tärkeää varmistaa, että et innostu liikaa poistaessasi lunta tai jäätä, jotta et vaurioita kannen pintaa.
Liitännät
Laituri on jatkuvassa liikkeessä ollessaan vedessä aaltojen ja tuulen vuoksi ja kuten tiedät, liikkuvat asiat myös hajoavat. Tämän vuoksi on tarpeen tarkistaa saranoiden, kumiliitinten ja ankkurikettinkien liitännät säännöllisesti.
Mitä sinun pitäisi pitää silmällä tarkastusta tehdessäsi? Tarkista, että liitännöissä ei näy jälkiä kulumisesta, ja että ne pääsevät liikkumaan vaivatta. Varmista myös, että kiinnityspultit ovat kunnolla kiristettyjä.
Liitäntäkohtien säännöllinen tarkkailu auttaa ehkäisemään rikkoutumisia, mikä ehkäisee suurempia vahinkoja. Lisäksi kuluneiden liitinten vaihtaminen uusiin tarpeen vaatiessa on huomattavasti halvempaa kuin uuden laiturin hankinta.
Iloa huoltotöihin!
PS! Jos kaikki tämä tuntuu liian aikaavievältä tai työläältä, otathan rohkeasti yhteyttä niin voimme keskustella huoltopalveluistamme.
Asiantuntijamme – Petri Grönlund
+358 40 480 7878
petri@topmarinelaiturit.fi