22 vuoden kokemus kelluvista laitureista
Tuotamme joka vuosi 4 500m kelluvia laitureita
18 asiantuntijaa työskentelee ja auttaa sinua
Top Marinen tuotteita myydään 22 maassa
Top Marine, www.TMlaiturit.fi info@topmarinelaiturit.fi +358 9 2316 1050

Laiturin sijoittaminen – 5 tärkeää tekijää laiturin oikein sijoittamiseksi

Ennen kelluvan laiturin ostoa tulee päättää laiturin sijoittaminen. Sijainti on tärkein ja se määrittää myös sen, onko laiturin asentaminen tiettyyn paikkaan mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa.

Miten sijainnin soveltuvuus arvioidaan?

Se ei ole ollenkaan vaikeaa. Seuraavissa osioissa kerromme, mihin kiinnitämme huomiota pohtiessamme luonnon olosuhteita, jotta sinullakin olisi mahdollisuus tehdä halutessasi pientä esivalmistelutyötä.

Kelluvan laiturin sijoittaminen: tärkeät seikat sijainnin valintaan

Laiturin sijoittaminen harkitaan niin ettei sitä sijoiteta avoimille rannoille tai rannikolle. Soveltuvia sijainteja ovat joko luontaisesti hyvin suojatut rannat tai satama-allas, jota suojaa aallonmurtaja.

Sijaintia tutkiessasi sinun on otettava huomioon seuraavat tekijät:

1. Jääolosuhteet

Tietoja jääolosuhteista voi talven lisäksi kerätä myös muina vuodenaikoina. Miten?

Sinun täytyy vain tarkkailla tilannetta innokkaasti ja tutkiskella vesistöä seuraavien tietojen pohjalta:

  • lahdekkeissa, jotka ovat suljettuja ja tuulelta suojattuja, jää sulaa liikkumatta tai liikkuu vain vähän tuulen vaikutuksesta;
  • mikäli kovin lähellä rantaa ei kasva suuria puita, on suhteellisen todennäköistä, että talvisin ahtojää nousee sinne;
  • jääolosuhteet näkyvät myös kivistä: mikäli ne ovat rannassa siirtyneet, ahtojäätä on esiintynyt.

Mikäli ahtojäätä esiintyy, on erittäin todennäköistä että venelaituria ei voida asentaa, sillä jää tuhoaisi sen joka talvi. Mikäli muita mahdollisia sijainteja ei ole, voit harkita kelluvan laiturin nostamista ylös talveksi ja asentamista uudelleen keväällä, mutta tällöin on huomioitava myös tämän toiminnan taloudelliset ja ajalliset kulut.

2. Laiturin sijoittaminen ja rannan avoimuus tuulelle

Sisävesistöjen kohdalla tuulesta ei yleensä tarvitse huolehtia, mutta kun laituria suunnitellaan asennettavaksi mereen, on oltava hyvin huolellisia.

Voit tarkistaa rannallasi vallitsevan tuulensuunnan tuuliruusun avulla. Global Wind Atlas -kartan käyttö kyseisellä sivustolla on kätevää. Painat vain haluamaasi paikkaa, valitset oikealta tuuliruusun ja näet kyseisellä alueella vallitsevat tuulet:

Tuuliruusun Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

Kuva: kuvakaappaus Global Wind Atlas -sivustolta

Näin voit tunnistaa vaarallisimman tuulensuunnan, minkä jälkeen sinun pitää tarkistaa sekä kartasta että paikan päällä, pääsevätkö tuulet puhaltamaan vapaasti kyseisestä suunnasta, vai tarjoaako jokin suojaa, kuten niemeke, niemimaa tai saari, mikä tekee tuulesta turvallisen valitussa paikassa.

3. Aallonkorkeus

Sääolosuhteet ovat hyvin erilaiset merellä ja sisävesistöillä (järvet, joet, lammet). Suurin ero avomeren ja sisävesistön välillä on aallonkorkeus – sisämaassa metsät ja muu kasvillisuus hidastavat tuulta, mutta merellä, missä esteitä ei ole, tuuli saa kerättyä vauhtia, minkä vuoksi aallot ovat avomerellä huomattavasti korkeampia kuin esimerkiksi järvellä.

Hanki siis selkeä käsitys venelaiturin tulevan sijoituspaikan keskimääräisestä aallonkorkeudesta ja tarkista myös aallonkorkeuden korkeimmat lukemat, jotta tiedät millaisia voimia laiturisi on kestettävä.

4. Vedenpinnan keskimääräinen korkeus

Vedenpinnan korkeus merellä ja sisävesistöissä vaihtelee vuodenaikojen ja tuulien mukaan, esimerkiksi Itämeren korkeus on ollut 2,5 metriä yli ja 1,2 metriä alle keskiarvon.

Sisävesistöissä vedenpinnan korkeus riippuu sademäärästä ja lumen sulamisesta. Vaihtelu on suurinta keväisin lumisten talvien jälkeen sekä sateisina aikoina.

Vedenpinnan korkeuden jatkuvan vaihtelun vuoksi on tärkeää, että laituria valittaessa huomioidaan halutun sijainnen vedenpinnan keskimääräinen korkeus. Miten se sitten saadaan selville?

Vedenpinnan keskimääräinen korkeus näkyy yleensä rannalla ja silmämääräinen tarkastus riittää. Jos kyseessä on tuntematon paikka, suosittelemme puhumaan alueen vanhemmalle väestölle, joka on asunut paikalla pitkää ja osaa antaa tietoa pidemmältä aikaväliltä.

5. Veden syvyys rantaviivalta

Mikäli paikka on meren rannalla, voit saada apua myös merikartoista, joihin on merkitty syvyydet (esimerkiksi Navionics-kartasta, joka on suuressa määrin saatavilla ilmaiseksi).

Miten tieto veden syvyydestä auttaa sinua suunnitteluprosessissasi?

Jos tiedät mikä veden sopiva syvyys on keskimääräiseltä rantaviivalta, voit laskea kuinka pitkän kelluvan laiturin tarvitset, josta riippuu laiturin lopullinen hinta. Mikäli rantaviiva on esimerkiksi liian matalaa ja veneen kiinnittymiselle riittävän syvä vesi on kaukana, se tarkoittaa että rakennettavan laiturin on oltava hyvin pitkä. Tämä tekee koko projektista epäkäytännöllisen, sillä kulut karkaavat käsistä.

Laiturin sijoittaminen pähkinänkuoressa

Kelluvan laiturin sijoittaminen tulee tehdä suojatulle rannalle tai aallonmurtajan suojaamaan satama-altaaseen. Avoimeen rantaan tai tuulille alttiille rannikkoalueille asennettu laituri ei kestä luonnonvoimia.

Paikan valinnassa on huomioitava viisi tärkeää tekijää:

  • jääolosuhteet
  • rannan avoimuus tuulelle
  • aallonkorkeus
  • vedenpinnan keskimääräinen korkeus
  • veden syvyys rantaviivasta

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat neuvotella kelluvan laiturin asennuksesta, ota yhteyttä asiantuntijoihimme, yhteystiedot löydät sivun alaosasta.

Oliko artikkeli hyödyllinen ja miellyttävä?

Artikkeleita, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua

Miksi kannattaa valita Top Marine?

Huippulaatu
100 % tuotteen tuntemus
Palvelua, joka välittää
Turvallisuus ja ympäristönsuojelu
Ammattitaitoinen asennus
Kohtuullinen hinta
Toimitusnopeus
Standardointi
Asenne
Petri Grönlund Top Marine Laiturit OY +358404807878
Pyydä apua asiantuntijalta